CHCETE ZAČAŤ S MEDITÁCIOU? VÝBORNE! PRINÁŠAME NIEKOĽKO TIPOV DO ZAČIATKU.

CHCETE ZAČAŤ S MEDITÁCIOU? VÝBORNE! PRINÁŠAME NIEKOĽKO TIPOV DO ZAČIATKU.

Než začnete, ujasnite si svoje očakávania. Hľadáte úľavu od stresu? Chcete sa lepšie sústrediť? Zaujíma vás, ako vaša myseľ funguje? Alebo ste zvedaví a chcete si to jednoducho vyskúšať?

To všetko sú určite dobré dôvody s meditáciou začať. Rovnako ako v živote, neexistuje jediná správna cesta. Je však niekoľko dôležitých vecí, ktoré je dobré dodržať, aby ste mohli objektívne zhodnotiť vplyv meditácie na vaše telo a myseľ. Náš tím dal hlavy dohromady a vytvorili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré by sme sami radi poznali, keď sme s meditáciou začínali.

MENEJ JE VIAC.
Nie je potrebné začínať hodinovými meditáciami za pomoci všetkých meditačných pomôcok. Začnite sami so sebou a skúste pár minút denne venovať jednoduchému upokojeniu. Zbavte sa ťažoby toho, či vám to pôjde alebo nie. Snažte sa vidieť vašu dennú meditáciu, ako chvíľu, ktorú máte len pre seba.

Určite odporúčame začať niekoľko minút. Napríklad 5 minút denne sa zdá, ako hračka. Dôležitá je ale dôslednosť a pravidelnosť. Vaša myseľ si musí zvyknúť na to, že má novo počas dňa pauzu, kedy je v pokoji a nie je ničím zaťažená. Skúste si preto nájsť časť dňa, keď si na meditáciu nájdete čas, nech už ste kdekoľvek.

NEBUĎTE K SEBE PRÍLIŠ KRITIČTÍ.
Začiatky sú vždy náročnejšie. Keď zažívate niečo nové, väčšinou vám myseľ „ide“ na plné obrátky. Tentokrát však budete začínať s niečím, čo si vyžaduje opak, než ste zvyknutí. Pokoj a uvoľnenie. Tieto emócie máme oveľa viac spojené so situáciami, ktoré už dlho poznáme. Napríklad keď trávite čas s rodinou či dlhoročnými priateľmi. Vaša myseľ je uvoľnená od všetkých zábran a viete, že môžete byť jednoducho sami sebou. Rovnaký vrelý pocit by u vás mala vyvolať meditácia.

Aby ste sa do takého stavu vedeli dostať, keď ste sami so sebou, je potrebné sa zbaviť negatívnych myšlienok. Je možné, že vás budú napádať veci ako: „Toto naozaj pomáha?“, „Robím to dobre? Zrejme nie, žiadny zázrak necítim“ alebo „Prestaň premýšľať, nemáš myslieť na NIČ!“

Aby ste dosiahli príjemný stav uvoľnenia a pokoja mysle, je treba so svojimi myšlienkami pracovať, nie ich zatracovať alebo sa za ne dokonca kárať. Snažte sa chváliť, za každú chvíľku kedy ste uvoľnení a vaša hlava nebeží na plné obrátky.

NENECHÁ VÁS NIEČO V POKOJE? ZASTAVTE SA U TOHO.
Ak sa vám nejaká myšlienka neustále vracia a zvádza vás k rýchlemu premýšľaniu, zastavte sa pri nej. Myšlienky nejdú vypnúť, ako počítač. Svoju myseľ do stavu pokoja nemôžete nútiť, samotný tlak totiž ohrozí váš pokoj. Pokiaľ sa vám teda neustále vracia nejaká téma alebo zážitok, dajte mu priestor.

Treba mať na pamäti, že sú veci, ktoré musíme v živote jednoducho prijať a naučiť sa s nimi žiť. Nesústreďte sa teda zbytočne na riešenie neriešiteľného a snažte sa tiež naučiť veci s pokojom prijať. Keď s nejakou pálčivou myšlienkou strávite dostatok času a dokážete vašu myseľ upokojiť, prestane vám uberať energiu a ľahšie a rýchlejšie sa budete vedieť posunúť ďalej, k stavu úplného pokoja mysle.

MEDITAČNÉ POMÔCKY MÔŽU VÝRAZNE PREHĹBIŤ ZÁŽITOK.
Iste si vybavíte obrázok mnícha, obklopeného vonnými tyčinkami, v hlbokej meditácii v jednom z prekrásnych budhistických chrámov. Aj bez takého krásneho prostredia je však meditácia možná a prínosná. Vaše zmysly majú veľký vplyv na vašu myseľ, a preto ich môžete využiť na prehĺbenie stavu meditácie. Odporúčame si vybrať takú meditačnú pomôcku, ktorá vás zaujme a budí vo vás chuť ju vyskúšať. Poďme si ich prejsť poporiadku.

◉ SLUCH
Spievajúce tibetské misy sa doteraz vyrábajú tradičnou metódou zo zliatiny kovov, ktorá sa roztavená naleje na plochý kameň a nechá sa stuhnúť v kovovú dosku. Tá sa potom vyklepáva ručne kladivom do tvaru misy a brúsi sa pieskom. Potom sa misy zdobia najrôznejšími ornamentmi a symbolmi, ktoré symbolizujú ich silu.

Misu je možné rozoznieť buď jednoduchým búchnutím paličkou na vonkajší okraj alebo točením paličky po vonkajšom okraji misy. Tibetská misa potom začne krásne a dlho znieť. Pri pozornom počúvaní je možné rozoznať nespočet tónov a ich alikvótov medzi ktorými zvuk vibruje. Zvuky a vibrácie, ktoré vydáva tibetská misa pri hraní, pôsobia na telesnej, duševnej a energetickej rovine. Tieto vibrácie vám pomôžu k odpútaniu od reality a prehĺbeniu zážitku z meditácie. Tú svoju si môžete prísť vybrať do niektorej z našich predajní, kde vám radi ukážeme, ako misu správne rozoznieť.

Tibetské zvony sú spojené s rituálmi Budhistických mníchov, ktorí ich používajú na liečenie a čistenie priestoru od zlých duchov. Okrem toho majú ich vibrácie, podobne ako misy, biorezonačné účinky. Pokiaľ sa teda ich vibrácie zhodnú s frekvenciou vášho biopoľa, bude vám znieť ich zvuk veľmi príjemne. Zvon symbolizuje ženskú silu a drží sa v pravej ruke. K zvonu tiež neodmysliteľne patrí dorje, ktorá patrí do ľavej ruky. Spolu symbolizujú rovnováhu dobra a zla alebo ženského a mužského princípu. Aj zvony si môžete prísť vyskúšať do jedného z našich obchodov.

◉ HMAT
Meditačný vankúš podporuje správne držanie tela, dodáva väčší pocit pohodlia a pomáha dosiahnuť hlbšiu meditáciu. Navyše odstrá